Pilot | Provoet

Pilot | Provoet

Pilot | Provoet 800 800 ECVET


Pilot Provoet

“Van pedicure DV/RV naar medisch pedicure”

Op 7 december jl. werden 15 pedicures in het zonnetje gezet bij ProVoet. Zij deden mee aan een ECVET-pilot om hun diploma medisch pedicure te behalen.

Over ProVoet

ProVoet is de landelijke brancheorganisatie voor pedicures en behartigt de belangen van ruim 13.000 (aspirant-)leden. ProVoet bevordert de kwaliteit en professionalisering van voetverzorging en het beroep pedicure in Nederland.

Drie niveaus

Op dit moment zijn de pedicures op verschillende niveaus gekwalificeerd: pedicure, pedicure DV/RV en medisch pedicure. DV staat voor ‘voetverzorging bij personen met diabetes’ en RV ‘voetverzorging bij personen met een reumatische aandoening’. Het is de ambitie om een grote groep pedicures DV/RV op korte termijn de mogelijkheid te bieden om op een zo efficiënt mogelijke wijze medisch pedicure te worden, waarbij zij hun jarenlange ervaring kunnen verzilveren.

Een knappe prestatie

Een aantal pedicures DV/RV heeft nu door deelname een ECVET-pilot een traject doorlopen tot medisch pedicure. Fleur Dinjens, bestuurslid bij ProVoet: “De helft van de groep heeft het diploma al nu, de andere helft is daar redelijk dichtbij. Dat is een knappe prestatie. Zeker als je bedenkt dat mensen soms lang niet naar school geweest.”

Werken aan vakbekwaamheid

Tijs Pijls gaf vanuit het Partnerschap Leven Lang Leren een korte toelichting op de ECVET-pilots: “Het gaat erom maatwerktrajecten voor volwassenen in te richten zodat zij aan hun vakbekwaamheid kunnen werken. Niet alleen bij ProVoet maar ook bij de marine, de luchtmacht, de marechaussee, de landmacht, bij technische installatiebedrijven, in de zorg, in de sociale werkvoorziening en de uitzendbranche. In totaal gaat het om 14 pilots. Er zijn inmiddels duizenden kandidaten, die op een flexibele manier een diploma halen of in kaart brengen wat zij kunnen.”

Deelnemende organisaties

Bij de ECVET-pilot bij ProVoet waren betrokken EVC-aanbieder TCI (tevens exameninstelling) en opleiders Pediroda en Klimop Opleidingen.

Wat kan beter? Succesfactoren

Veel aanwezige pedicures waren enthousiast over het stuk opleiding. Over de communicatie tussen de exameninstelling en de kandidaten waren wel wat opmerkingen. En ook over de tijd die zit tussen de cursus en het examen. Soms liep men aan tegen de grenzen van het maatwerk.

Vakmanschap hoog in het vaandel

Cas van de Groes, directeur van ProVoet: “Dit is voorhoede groep. We hebben geleerd hoe we een heel scherpe foto kunnen maken van iemands deskundigheid en hoe we maatwerk kunnen gaan bieden. ProVoet heeft vakmanschap hoog in het vaandel staan. Het bestuur van ProVoet gaat in 2018 een besluit nemen over pedicures DV/RV Daarom vinden we het van belang dat deze groep de kans krijgt zich hiernaar te ontwikkelen. Natuurlijk nemen we de ervaringen uit de pilot mee om te zorgen dat dit traject soepel kan verlopen. Er wordt een definitieve versie van het instrument ontwikkeld dat in de eerste helft van 2016 klaar moet zijn. Vanaf dat moment kunnen alle pedicures DV en/of RV het traject starten. Het traject moet zo worden ingezet dat het aansluit bij de beroepsgroep!”

Gerelateerd

  • Alles
  • Activiteit
  • ECVET-toepassing
  • ECVET-unit
  • Geen categorie
  • Instrument
  • Publicatie

This website has been funded with support from the European Commission. The Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.